winkoJak co roku, wraz z nastaniem ostatniego czwartku listopada restauratorzy wywieszą w oknach plakaty informujące  Le Beaujolais nouveau est arrivé! i zabiorą się za pojenie swoich klientów hektolitrami tego młodego francuskiego wina. Święto Beaujais, cieszące się dużą popularnością na  na całym świecie jest bardzo świeżą tradycją. W takim kształcie, jaki znamy dzisiaj , jest obchodzone dopiero od 1985 roku. Jak zapowiada Georges Duboeuf, inicjator przedsięwzięcia, wino z rocznika 2009 ma być najlepszym do pięćdziesięciu lat.  Beaujolais nouveau jest winem lekkim i cierpkim, przeznaczonym do picia w okresie zbiorów i zaraz po nim.  To dlatego, że w przeciwieńswtie do innych win, Beaujolais nouveau źle znosi przechowywanie.

Wino to produkowane jest z winogron Gamay, które charakteryzują się cieńszą niż u innych odmian skórką. Co ciekawe, według prawa winogrona przeznaczone do produkcji Beaulojais Nouveau muszą być zbierane ręcznie. Charakterystyczny smak Beaujolais nouveau zawdzięczamy specjalnemu procesowi winifikacji zwanym maceracją węglanową. podczas której fermentacji ulegaja całe winogrona, bez ich zgniatania. Beajolais nouveau nie jest winem poważnym, ma się kojarzyć z radością i zabawą,.

Dla Amerykanów, że względu na termin wypuszczenia na rynek,  Beaujolais nouveau stało się obowiązkowym elementem Święta Dziękczynienia. Choć lepiej nie wygłupiać się z profesjonalymi technikami degustacji, nie zapomnijmy przed podaniem włożyć butelki do lodówki –  Beaujolais nouveau najlepiej smakuje schłodzone. Starajmy się też wystrzegać produktów wielkich koncernów, które zwęszywszy zysk proponują coś, co na miano, nawet młodego, wina nie zasługuje. To między innymi przez to Święto Beaujolais, choć nigdy nie traktowane zbyt poważnie, straciło w ostatnich latach wielu fanów.  Jak jednak pisze Eric Asimow, felietonista ‚The New York Times?- ?kiedyposmakujesz dobrego Beaujolais nouveau, znowu wypełnię owo pierwotne poczucie radości i zabawy?. Santé!